Header Image

Emma hjälper Dig att välja det bästa bland
viner, mat och service.

Tips på mailen? Fyll i här!

E-post

Skicka
Skördefest

Skrevs den 01 oktober 2014, kl 9:45 | Kommentera

Hösten är här. Jag tänker fira den med en varm skördesallad.

Kommentera

Efter 7 månaders husarrest – Secreto Iberico

Skrevs den 14 maj 2013, kl 9:52 | Kommentera

boqueria

Jag trodde att jag skulle hinna så mycket under min mammaledighet. Prova olika fika- och lunchställen, hinna ta många fina bilder, skriva! Men så kom hon, Holly Hollandaise som hon kallas, och sedan den dagen har jag knappt suttit still. MEN i förra veckan lämnade jag henne och hennes far ensamma för en helkväll! Alltså, jag satt på en restaurang utan en tid att passa, DRACK VIN och pratade i hela meningar, för första gången på 16 månader – otroligt!

Vi gick till Boqueria och jag åt något som var otroligt gott, Secreto Iberico, men jag vet knappt vad det är.. hjälp! Skuldra av Iberico?

Till köttet serverades pommes, aioli, sallad. Knock out! Vi drack Baigorri Pioja Reserva 2007, mjuk och silkig, rund och härlig. Maten var något för tuff mot vinet, men vad gjorde det?

Kommentera

Varför är Pluras Kök så bra?

Skrevs den 08 oktober 2012, kl 16:01 | Kommentera

Jag tittar på i princip alla matprogram i TV. Jag tittar för att jag är genuint intresserad av teknikerna, kombinationerna och inspirationen det ger. Ändå är Pluras Kök mitt favoritprogram.

Det är verkligen märkligt med tanke på att man lär sig så lite. Man blir inte klokare på hur man rensar en seabass eller hur länge bläckfisken ska koka för att inte bli seg, men man får något annat.

Jag tror att det man ser i Pluras Kök är att det finns hopp om att ha genuint trevligt när man bjuder på middag. Det ger oss, de rosiga värdinnorna, med mascara som inte tålde ångan i köket, fettfläckar på nya klänningen och med ett sällskap i vardagsrummet som vi allt för sällan hinner prata med, hopp om att de trevligaste middagarna är de icke-tillrättalagda. Utmaningen blir att våga också. Skulle man våga ta en klunk direkt ur flaskan för att glasen står för långt ifrån spisen? Vågar man skicka ut en gäst för att slutföra desserten? Kan man låta det vara kaos på bordet och helt sonika sätta sig och sjunga istället för att sätta igång med disken? Jag ska minsann ge det ett försök.

 ”Istället för att göra en ansiktslyftning kan du sänka kroppen! Det är lite så vi jobbar…” sade Mauro i lördags, befriande.

Kommentera

Brooklyn, sälta och sötma

Skrevs den 04 oktober 2012, kl 15:19 | Kommentera

 Häromdagen skrev någon på twitter om en popcorn- och caramelglass, som lät helt fantastisk! Jag minns tyvärr inte vem och har letat som en galning. Personen i fråga hade köpt glassen, men den smaken tror jag inte finns i Sverige..

Jag har smakade något liknande på Brooklyn ice cream factory i New York, smaken hette ”Popcorn ice cream with salted butter”.

Personligen är jag inte någon sockerråtta utan kombinationen av sälta och sötma är otroligt viktig för mig, annars blir det för sliskigt. Det vore toppen om jag hittade denna glass i Sverige, men det verkar kört, så nu spånar jag på hur jag ska göra en egen..

Vi får diskutera detta vidare.

Kommentera

Grandios lunch på Mathias Dahlgren

Skrevs den 02 oktober 2012, kl 23:29 | Kommentera

Hittade just några bilder från då Mathias Dahlgren firade 5 år och jag hade förmånen att bli bjuden på födelsedagslunch. Han kallade tillställningen ”Cooking with friends”.

MD’s vänner hade lagat en rätt var och vi bjöds på

Tartar på biff & ostron

Råkost av blomkål med svart tryffel och saltat smör signerad Bo Bech.

Ångad torsk med svampemulsion signerad Martin Berg.

Lammhjärta med ingefära, lime, soja och sesam signerad Bo Bech.

Ostkaka och Kakor till kaffet signerade Tina Fernlund.

Kommentera

Global Sai

Skrevs den 01 oktober 2012, kl 19:35 | Kommentera

 

Det tog mig nästan 10 år att skaffa ett fullt knivset, och nu lagom tills jag var klar så kom dessa! Jösses kors vad fina de är. Minns faktiskt när jag såg Globals knivar första gången. Jag var på matmässa i Malmö med mamma och pappa, det var på mellanstadiet någon gång (jag var väl lite nördig redan då) och jag stirrade på de där knivarna i en evighet.

Sai-serien är gjord i tre lager stål istället för ett som tidigare, för att de olika lagren ska balansera hårt och mjukt . Precis som innan är skaftet fyllt av sjösand, vilket gör att kniven ligger rätt i handen i alla lägen.

Jag tror inte att dessa knivar är ”en iPhone 5″ dvs. om ett år kommer de i en ännu vassare version, den gamla versionen höll i 20 år, det kommer dessa också att göra.

Kommentera

Löjrom – enklare blir det inte!

Skrevs den 01 oktober 2012, kl 9:29 | Kommentera

 

Måndag och höst. Två ord som ofta får den mest entusiastiska att sänka axlarna en halvmeter. Det har blivit mycket lyx i bloggen på sistone, kanske för att jag själv mest sitter hemma i husarrest och väntar på bebis. När dagarna går och går behövs något för att sätta guldkant på dem. Löjrom exempelvis. Det är dyrt, men man använder också väldigt lite.

Det blir inte enklare att laga något lyxigt och gott. Stek bröd i smör, lägg till garnityrer och en klick Kalix guld. Klart.

Och vad dricker man till löjrom då? Champagne.

Bilden kommer från http://www.kalixlojrom.com

Kommentera

Rått kött

Skrevs den 30 september 2012, kl 11:01 | Kommentera

 

I fredags åt jag en stor dundercarpaccio och märkte att folk tittade något snett på mig. Som gravid i Sverige får man rådet att undvika rått kött men jag har svårt att både foga mig till den regeln och förstå varför jag skulle..

Anledningen till rådet är att rått kött kan innehålla listeria, vilket i sig är ett helvete, men ett sådant fall har inte dykt upp i Sverige sedan 60-talet. Man testar allt kött rigoröst och många krogar serverar nu även fläskkött rosa i mitten. Helt rätt tycker jag, men givetvis så länge köttet håller bra kvalitet. Kyckling är en annan sak, det kan vi diskutera vid nästa tillfälle.

Visa mig den svenska kossa som ger listeria så ska jag sluta äta carpaccio.

ps. Carpaccion var ingen höjdare men kolla denna anrättning! Malen korumpa med löjrom och creme fraiche, DEN satt som en smäck!

Kommentera

Hummer deluxe!

Skrevs den 25 september 2012, kl 11:31 | Kommentera

När jag intervjuade Mästerkocken Sigrid Bárány för några veckor sedan så sade hon att man aldrig kan bli för rik och att man aldrig kan äta för mycket hummer. Kom till att tänka på det i och med hummerpremiären som var i måndags. Första kilot gick för

102 000 kr.

Som hittat.

Kommentera

Twitter

Skrevs den 08 september 2012, kl 14:44 | Kommentera

 

Har du inte upptäckt twitter ännu så ge det ett försök! Det går snabbt, det är späckat med inspiration inom ALLA ämnen, och sist men inte minst, du är otroligt nära alla andra twittrare. Jag har skapat en lista på mat- och vinmänniskor som jag följer och genom dem får jag så otroligt mycket råd, tips och glädje i ämnena.

Mig hittar ni på @EmmasUtvalda

 

Kommentera