Header Image

Emma hjälper Dig att välja det bästa bland
viner, mat och service.

Tips på mailen? Fyll i här!

E-post

Skicka
Hur smakar egentligen maten du ska matcha?

Aldrig i mitt liv har jag fått höra så många begåvade människor säga att de inte kan någonting, som när ämnet flutit in på vin! Och faktum är att jag tror inte ett dugg på det. Har man en känsla för mat så har man en känsla för vin, det är jag övertygad om.

Regel nummer ett när man matchar mat och vin är att vinet ALLTID ska spegla maten.
”Opposites attract” funkar alltså inte i vinvärlden, En lätt rätt matchas med ett lätt vin, en kraftig rätt kräver ett kraftigt, osv.osv. detta är kanske inget nytt och revolutionerande MEN man måste komma ihåg att smakerna i en rätt är så ofantligt många fler än vad de flesta reflekterar över. Så mitt första tips är att känn efter! Vad smakar det egentligen?

Många vinrekommendationer bygger på huvudråvaran endast, och om du tänker efter, hur ofta är det huvudråvaran som gett smaken till rätten? I princip aldrig.
Ta en rätt som risotto med scampi. Visserligen är det ju scampin som är så kallad huvudråvara i rätten, men det är ju inte scampin som utgör rättens smak! Du kunde ju lagt scampin lätt ångad på en sallad och droppat en massa lime över, då hade det mest smakat friskt och syrligt, du kunde fräst dem i vitlökssmör vilket hade gett en fet och eventuellt lite salt rätt, och hade du bräckt dem naturella så hade de faktiskt smakat sött, det märker du om du tänker efter nästa gång du äter dem!

Så tillbaks till risotton, i rätten ingår ris blandat med ost och friskt vitt vin, detta ger en kraftig rätt med en viss syra. Då är det ju ett sånt vin du ska leta efter!

Lär man sig att förstå maten, så blir det betydligt enklare att förstå vinet!

Leave A Comment